Осаменоста (La solitudine)

Italian

La solitudine

Marco se n'è andato e non ritorna più
Il treno delle 7:30 senza lui
È un cuore di metallo senza l'anima
Nel freddo del mattino grigio di città
 
A scuola il banco è vuoto, Marco è dentro me
È dolce il suo respiro fra i pensieri miei
Distanze enormi sembrano dividerci
Ma il cuore batte forte dentro me
 
Chissà se tu mi penserai
Se con i tuoi non parli mai
Se ti nascondi come me
Sfuggi gli sguardi e te ne stai
 
Rinchiuso in camera e non vuoi mangiare
Stringi forte al te il cuscino
Piangi non lo sai
Quanto altro male ti farà la solitudine
 
Marco nel mio diario ho una fotografia
Hai gli occhi di bambino un poco timido
La stringo forte al cuore e sento che ci sei
Fra i compiti d'inglese e matematica
 
Tuo padre e suoi consigli che monotonia
Lui col suo lavoro ti ha portato via
Di certo il tuo parere non l'ha chiesto mai
Ha detto un giorno tu mi capirai
 
Chissà se tu mi penserai
Se con gli amici parlerai
Per non soffrire più per me
Ma non è facile lo sai
 
A scuola non ne posso più
E i pomeriggi senza te
Studiare è inutile tutte le idee
Si affollano su te
 
Non è possibile dividere
La vita di noi due
Ti prego aspettami amore mio
Ma illuderti non so
 
La solitudine fra noi
Questo silenzio dentro me
È l'inquietudine di vivere
La vita senza te
 
Ti prego aspettami perché
Non posso stare senza te
Non è possibile dividere
La storia di noi due
 
videoem: 
Align paragraphs
Macedonian translation

Осаменоста

Марко си замина и повеќе не се враќа
Возот во 7:30 без него
Е само железно срце без душа
Во утринскиот студ, градското сивило
 
На училиште клупата е празна, Марко е во мене.
Сладок е неговиот здив - во моите мисли
Огромни далечини сe чини нѐ делат
Но срцето бие силно во мене
 
Кој знае дали ќе мислиш на мене
Дали со твоите воопшто зборуваш
Дали се криеш како јас
Избегнуваш погледи и остануваш
 
Во својата соба, затворен и не сакаш да јадеш
Ја прегрнуваш перницата
Плачеш иако не знаеш
Колку повеќе ќе боли осаменоста
 
Марко во мојот дневник има фотографија
Има очи како дете, малку срамежливо
Ја притискам до срце и се осеќам ко да си тука
Помеѓу домашните по англиски и математика
 
Твојот татко и неговите совети - каква монотонија
Тој со својата работа те одведе оттука
Сигурно не го побарал твоето мислење
Ти рекол само „Еден ден ќе разбереш“
 
Кој знае дали ќе мислиш на мене
Дали со другарите ќе зборуваш
(За) да не патиш по мене
Но не е лесно, знаеш ти
 
Училиштето е неиздржливо
А и секое попладне без тебе
Учењето е бесцелно, сите мои мисли
Се труполат врз тебе
 
Не е можно да се поделат
Нашите два живота
Те молам чекај ме ти, љубов моја
Не знам јас да мамам
 
Осаменоста е меѓу нас
Оваа тишина во мене
И немирот да живеам
Живот без тебе
 
Те молам чекај ме затоа што
Не можам јас без тебе
Не е можно да се подели
Нашата приказна
 
Submitted by Alek Sandar on Thu, 16/08/2012 - 15:22
5
Your rating: None Average: 5 (1 vote)
Comments
ivank23    Thu, 16/08/2012 - 16:40

Не сакам да бидам нападен, само што има неколку ситни грешки. Браво за преводот, инаку. Teeth smile

Огромни далечини se* чини нѐ делат -> се
Во својата соба, затворен и несакаш* да јадеш -> не сакаш
Помеѓу домашните по Англиски* и математика -> англиски
Го гушкаш силно јастукот* -> перницата
Тој со својата работа те одведе од тука* -> оттука
Ти рекол само „еден ден ќе разбереш“ -> Ти рекол само: „Еден ден ќе разбереш“.
Те молам чекај ме за тоа што* -> затоа што

Alek Sandar    Thu, 16/08/2012 - 16:48

еве, поравено. за Англиски сум сигурен дека се пишува со голема буква. оттука го поправив, иако знам дека од тука или оттука е исто - се мислев баш кое да го употребам.

ivank23    Thu, 16/08/2012 - 18:00

Всушност, ,оттука‘ е прилог за место и поради тоа мора да се напише заедно. Се формира од предлогот ,од‘ и уште еден прилог за место ,тука‘ и затоа и има едначење по звучност. Regular smile
А англиски, треба да се напише со мала буква. Во случајов, го употребуваш како училиштен предмет, прво затоа. Второ, самиот збор е присвојна придавка (како и имињата на сите други јазици, коишто се пишуваат со мали букви), па и како таква нема никаква потреба да се пишува со голема буква. (Во пример: Говориме на англиски јазик; гледаме англиски филмови итн.)

Alek Sandar    Thu, 16/08/2012 - 18:51

хмм... а ако е Англичанец? тогаш е со голема?

ivank23    Thu, 16/08/2012 - 23:43

Да, така е. Националностите се пишуваат со голема буква, ама треба да се напомене дека жителите на градовите се пишуваат со мала буква. (битолчанец, велешани, скопјанка итн.)

Alek Sandar    Fri, 17/08/2012 - 09:24

Така е, битолчани и скопјани не заслужуваат голема буква ;-)