Creša (Цреша) lyrics

Macedonian

Creša (Цреша)

I den denes ko sonliva pesna
ḱe doleta miris na creša
koga prolet ḱe rascuti v pole
edna creša što mene me čeka.
 
Koga morav da odam im rekov
sѐ što imam i kuḱa i niva
neka zeme što mu treba sekoj
no crešata da ja najdam živa.
 
Što e toa vo luǵeto tažno
što živeat vo životi tuǵi
koj vo moeto minato plovi
sosem mirno bez da se srami.
 
Samo veterot glasot go sluša
i ko eho se vrati pak v duša
ubava pesna ne saka baš sekoj
i na slavej kamen frla nekoj.
 
Što e toa vo luǵeto tažno
što živeat vo životi tuǵi
koj vo moeto minato plovi
sosem mirno bez da se srami.
 
Ne e nebo ova što Vi nudat
ne e sonce zlato što sveti
ako možat bi go prodale Boga
na niv samo eden ḱe im sudi.
 
Što e toa vo luǵeto tažno
što živeat vo životi tuǵi
koj vo moeto minato plovi
sosem mirno bez da se srami.
 
Transliteration submitted by san79 on Mon, 07/10/2013 - 22:09

И ден денес ко сонлива песна
ќе долета мирис на цреша
кога пролет ќе расцути в поле
една цреша што мене ме чека.

Кога морав да одам им реков
сѐ што имам и куќа и нива
нека земе што му треба секој
но црешата да ја најдам жива.

Што е тоа во луѓето тажно
што живеат во животи туѓи
кој во моето минато плови
сосем мирно без да се срами.

Само ветерот гласот го слуша
и ко ехо се врати пак в душа
убава песна не сака баш секој
и на славеј камен фрла некој.

Што е тоа во луѓето тажно
што живеат во животи туѓи
кој во моето минато плови
сосем мирно без да се срами.

Не е небо ова што Ви нудат
не е сонце злато што свети
ако можат би го продале Бога
на нив само еден ќе им суди.

Што е тоа во луѓето тажно
што живеат во животи туѓи
кој во моето минато плови
сосем мирно без да се срами.

Submitted by Guest on Mon, 01/12/2008 - 16:08
Last edited by Natoska on Fri, 06/09/2013 - 16:56

Video

Comments