Македонская девочка/ Makedonskaq devochka [ Makedonsko Devojče (Македонско девојче) ]

macédonien

Makedonsko Devojče (Македонско девојче)

Makedonsko devojče
kitka šarena
vo gradina nabrana
dar podarena
 
dali ima na ovoj beli svet
poubavo devojče od makedonče
nema nema i ne kje se rodi
poubavo devojče od makedonče
 
nema dzvezdi polični
od tvoite oči
da se nokje na nebo
den kje razdeni
 
dali ima na ovoj beli svet
poubavo devojče od makedonče
nema nema i ne kje se rodi
poubavo devojče od makedonče
 
Koga kosi raspleti
kako koprina
lična e i polična
od samovila
 
dali ima na ovoj beli svet
poubavo devojče od makedonče
nema nema i ne kje se rodi
poubavo devojče od makedonče
 
Koga pesna zapee
slavej natpee
koga oro zaigra
srce razigra
 
Transliteration submitted by Invité(e) on Lun, 05/12/2011 - 14:18
Македонско девојче,
китка шарена,
во градина набрана
дар подарена,
 
Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.
 
Нема ѕвезди полични
од твоите очи,
да се ноќе на небо,
ден ќе раздени.
 
Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.
 
Кога коси расплети
како коприна
лична е, и полична,
од самовила.
 
Дали има н' овој бели свет
поубаво девојче од Македонче?
Нема, нема не ќе се роди
поубаво девојче од Македонче.
 
Кога песна запее
славеј натпее,
кога оро заигра
срце разигра.
 
Publié par filip_translator le Lun, 27/09/2010 - 10:54
Modifié pour la dernière fois par Natoska le Dim, 30/10/2016 - 13:19
Align paragraphs
traduction en russe

Македонская девочка/ Makedonskaq devochka

Versions : #1#2
Македонская девочка
цветок пестрий
в саду собранная
дар даренная
 
Не знаю если ест на свете
лучшей девочке чем македонской
нету, нету, не рожденна еще
лучшей девочке чем македонской
 
Нету звезд красивее
чем твои глаза
если там на небо ночью
они разсвет принесут
 
Не знаю если ест на свете
лучшей девочке чем македонской
нету, нету, не рожденна еще
лучшей девочке чем македонской
 
Когда волоси расплетет
они как шелковие
отлична она и повиднее
чем самодива
 
Не знаю если ест на свете
лучшей девочке чем македонской
нету, нету, не рожденна еще
лучшей девочке чем македонской
 
Когда песня запоет
пташку надпоет,
кога сиграет хоровод
сердцо разиграет
 
Publié par ILMYMIK le Mer, 28/03/2012 - 18:32
3 remerciements
UtilisateurIl y a
barsiscev4 années 17 semaines
Invité(e)4 années 42 semaines
Un invité a donné 1 remerciement
Commentaires