Russia is waging a disgraceful war on Ukraine.     قف مع أوكرانيا!
يشارك
حجم الخط
كلمات أصلية
Swap languages

Ο Ναστραντήν Χότζας Τζαι Το Μέγο Το Χαριένι

Ο Ναστρατήν Χότζας ‘ύρεψεν στο γοντσή του το μέγο το χαριένι να βράσει κοτσί να ποίτσει πλεγούρι τεΐ.
 
Στα δύο ημέρες στέρου ‘υρίστη σο γοντσή του μο το μέγο το χαριένι, με ντάμα του ήφαρην τζαι α μιτσίκκο χαριένι σο μέγα κοντά. Ο γοντσής ρώτσην dα: «Χοτζά εφεντή, ατό το μιτσίκκο το χαριένι πώτς ένει;» Ο Χότζας χέμεν δώτζην το τζεβάπι του: «Ατό ένσεν dα το μέγο το χαριένι. Μαdέμ κι η μα του ένι το σον, τζαι το μαχσούλι του ένι το σον».
 
«Με το στείρο χαριένι εννά ποτί, Χότζα εφεντή; Ατό του λες ασλ έσει;»
 
Ήρτεν τζαι η ναίκα του γοντσή τζαι είπεν τι: «Ακ σαχαλλούς ο Χότζας ψέματα λε; Ιστέ το μέγο το χαριένι ένσεν α μιτσίκκο χαριένι. Χότζα εφεντή νάχουμε το πασί σου την ευσή, είσαι του Θεού νομάτ τζαι ήφαρες το μαχσούλι σον αφτένη του!»
 
Τε στέρου σα λιέγα ημέρες ήρτεν ο Χότζας τζαι ύρεψεν πάλι το μέγο το χαριένι σ’ τη γοντσίσα του. Χάρην η ναίκα, νανόστε κι πάλι α νάρτει ο Χότζας μο το μέγο το χαριένι τζαι μο τ’ ε μιτσίκκο ντάμα του.
 
Δέβαν πέντε έξ ημέρες με ο Χότζας νε φάνη νε πήταξην ώνεμα ση γοντσίσα του.
 
Πην η ναίκα σο κονάχι του Χότζα τζαι ρώτσεν dα: «Χότζα εφεντή, που ένι το χαριένι μας;» «Ψόφσην» είπεν dι ο Χότζας. Η ΄ναίκα παγήρσεν: «Με Χότζα δομένο μη ίνεσαι, το πακιρένιο χαριένι τους ψοφά ποτέ;» «Χανίμ εφεντή, του ‘εννά ψοφά τζόγας!» Είπεν dι ο Χότζας.
 
الترجمة

Ο Ναστρατήν Χότζας Και Το Μεγάλο Καζάνι

Ο Ναστρατήν Χότζας ζήτησε απ’ το γείτονα το μεγάλο καζάνι για να βράσει σιτάρι τάχα, να κάνει πλιγούρι.
 
Ύστερα από δυο μέρες γύρισε στο γείτονα με το μεγάλο καζάνι, μα έφερε μαζί του και μια μικρή κατσαρόλα δίπλα. Ο γείτονας ρώτησε: «Αφέντη Χότζα, τι είναι αυτή η μικρή κατσαρόλα;» Ο Χότζας αμέσως έδωσε την απάντηση: «Αυτό το γέννησε το μεγάλο καζάνι. Αφού η μάνα είναι δική σου, και το μωρό είναι δικό σου».
 
«Μα το στείρο καζάνι γεννά ποτέ Αφέντη Χότζα; Αυτό που λες έχει λογική;»
 
Ήλθε κι η γυναίκα του γείτονα κι είπε: «Γίνεται να λέει ψέματα ο ασπρομάλλης Χότζας; Να που το μεγάλο καζάνι γέννησε ένα μικρό καζάνι. Αφέντη Χότζα να έχουμε τη θερμή σου ευχή, είσαι άνθρωπος του Θεού κι έφερες το μωρό στον κύριό του!»
 
Πιο ύστερα σε λίγες μέρες ήρθε ο Χότζας και ζήτησε πάλι το μεγάλο καζάνι απ’ τη γειτόνισσα. Χάρηκε η γυναίκα, σκέφτηκε πως πάλι θα έλθει ο Χότζας με το μεγάλο το καζάνι και με ένα μικρό μαζί του.
 
Πέρασαν πέντε έξι μέρες μα ο Χότζας ούτε φάνηκε ούτε έστειλε μήνυμα στη γειτόνισσα.
 
Πήγε η γυναίκα στο κονάκι του Χότζα και τον ρώτησε: «Χότζα αφέντη πού είναι το καζάνι μας;» «Ψόφησε,» είπε ο Χότζας. Η γυναίκα ξεφώνισε: «Μα Χότζα μη τρελαίνεσαι, το μπακιρένιο καζάνι πώς μπορεί να ψοφήσει;» «Αξιότιμη κυρία μου, ό,τι γεννάει ψοφά κιόλας». Είπε ο Χότζας.
 
التعليقات