Macedonian

Idioms in
IdiomLanguageEquivalentsExplanations
Bis dat, qui cito dat.Macedonian-
ÇıldırmakMacedonian26
over the moonMacedonian44
poles apartMacedonian7
to stand tallMacedonian23
vefat ettiMacedonian108
σκύλος που γαβγιζει δεν δαγκώνειMacedonian63
Во здраво тело - здрав дух.Macedonian29
во цутот на младостаMacedonian12
го обра бостанотMacedonian-
Держи язык за зубами!Macedonian7
додека да трепнешMacedonian60
едно пиле ми кажаMacedonian19
English #1, #2
жив и здравMacedonian23
English #1, #2
и волкот сит и овците на бројMacedonian9
И расипаниот часовник е точен двапати во денот.Macedonian6
Ќе биде кога ќе летаат свињите!Macedonian90
колку сме? толку сме. токму сме!Macedonian1
кратко, ама слаткоMacedonian8
лански снегMacedonian2
На Св. НикогашMacedonian5
English #1, #2
на седмо небоMacedonian44
на твоја главаMacedonian-
Надежта последна умираMacedonian30
нема лабавоMacedonian1
нема трте-мртеMacedonian1
нож до коскаMacedonian1
од глава до петиMacedonian50
од курназот покурназMacedonian-
од сега па натаму Macedonian27
остар на јазикMacedonian12
отиде возотMacedonian3
Патот до пеколот е поплочен со добри намери.Macedonian16
подобро доцна, отколку никогашMacedonian27
се отепува од работаMacedonian15
се прави на ТошоMacedonian1
се прави на три и полMacedonian1
трета среќаMacedonian19