Advertisements

Reise, reise (Macedonian translation)

Macedonian translationMacedonian
A A

Патувај, патувај

На брановите се води борба
каде рибата и месото (човечко) со морето се испреплетени
некој боде со копјето во мноштвото,
други го фрла (копјето) во морето.
 
Ахој*
 
Патувај, патувај, морнару патувај,
секој го прави тоа на свој начин,
некој прободува со копје човек
друг риби.
 
Патувај, патувај, морнару патувај
и брановите плачат тивко
во нивната крв е забодено копје
крварат полека во морето.
 
Копјето мора во месото да се удави
рибата и човекот во длабочината тонат
каде црната душа живее
нема светлина на хоризонтот.
 
Ахој
 
Патувај, патувај, морнару патувај,
секој го прави тоа на свој начин,
некој прободува со копје човек
друг риби.
 
Патувај, патувај, морнару патувај
и брановите плачат тивко
во нивната крв е забодено копје
крварат полека во морето.
 
Патувај, патувај, морнару патувај
и брановите плачат тивко
во нивното срце е забодено копје
искрваруваат на брегот
 
искрваруваат на брегот.
 
Thanks!
Submitted by velesliepajavelesliepaja on Thu, 08/04/2021 - 18:03
Author's comments:

*Аhoi - бродски извик

GermanGerman

Reise, reise

Comments
Read about music throughout history