Advertisements

Sultans of swing (Greek translation)

Greek translationGreek
A A

Είμαστε οι Σουλτάνοι του swing

Νιώθεις μια τρεμούλα μες στη νύχτα
Ψιχαλίζει στο πάρκο αλλά στο μεταξύ
Προς στη νότια μεριά του ποτάμιου σταματάς όλα όσα κάνεις
Κι ακούς μια μπάντα να παίζει
Ένα Dixie τέσσερις φορές επί δύο12
Νιώθεις μια χαρά όταν ακούς
Αυτό το μουσικό δαχτυλίδι από νότες3
 
Μπαίνεις μες στο μπαρ αλλά δεν βλέπεις και πολλά πρόσωπα
Έρχεσαι από τη βροχή μέσα για να ακούσεις
Την τζαζ να σε καλμάρει
Μεγάλος ανταγωνισμός σε πολλά στέκια
Αλλά οι πολλές τρομπέτες μπορούν
Να σε φτιάξουν με τη μουσική τους
Στο δρόμο που είναι κάτω, στο δρόμο
Που είναι κάτω στη πόλη του Λονδίνου
 
Ρίχνεις μια ματιά στον κιθαρίστα τον George
Που είναι άσος σ' όλα τα ακόρντα4
Μες στο μυαλό του κυριαρχεί ο ρυθμός
Δεν γουστάρει να κλαίει τραγουδώντας
Και ό, τι μπορεί να αγοράσει
Είναι μια πολύ μεταχειρισμένη κιθάρα
Όταν έρχεται η σειρά του κάτω από τα φώτα για το νούμερό του
 
Και ο Harry δεν δίνει μία αν δεν τα καταφέρνει στην σκηνή
Γιατί δουλεύει τη μέρα και τα βγάζει πέρα
Είναι μάγος στο honky tonk5
όπως και σ' όλα τα άλλα είδη
Που τα φυλάει για το βράδυ της Παρασκευής
Παίζοντας με τους σουλτάνους
Με τους Σουλτάνους του Swing 6 7
 
Κι ένα πλήθος από νεαρά παιδιά
Την πέφτουν ο ένας στον άλλον στις γωνιές
Μεθυσμένα και ντυμένα
με τα καλύτερα καφέ παντελόνια τους 8
Και τα παπούτσια τους με τις σόλες πλατφόρμες 9
Δεν δίνουν καμιά σημασία
για το παίξιμο της τρομπέτας της μπάντας
Δεν νομίζουν ότι αυτό που ακούν
είναι το rock and roll10
Και οι σουλτάνοι παίζουν σαν Μιγάδες11
 
Και μετά ο άνδρας παίρνει το μικρόφωνο
Και επιτέλους λέει καθώς χτυπά το κουδούνι
'Σας ευχαριστώ όλους ήρθε η ώρα
Για να γυρίσετε στα σπίτια σας'
Και τελειώνει στα γρήγορα με μια ακόμα φράση
'Είμαστε οι Σουλτάνοι του Swing'
 
Thanks!

marv

Submitted by ΜίλτονΜίλτον on Sun, 01/08/2021 - 23:44
Last edited by ΜίλτονΜίλτον on Tue, 03/08/2021 - 20:52
Author's comments:

1Η μπάντα έπαιζε το τραγούδι του Νότου της Αμερικής του εμφυλίου το «Dixie»2διπλάσια από την κανονική 4/4 φορά ... πολύ γρήγορα.
Ο πιο κοινός μετρητής στη μουσική είναι τα 4/4. Είναι τόσο συνηθισμένο που το άλλο του όνομα είναι κοινός χρόνος και οι δύο αριθμοί στην υπογραφή συχνά αντικαθίστανται από το γράμμα C.
Στα 4/4, κάθε ρυθμός ισούται με 1 νότα τετάρτου. Στα 2/2, κάθε ρυθμός ισούται με μισή νότα. Με τον ίδιο ρυθμό, η νότα ενός τέταρτου θα είναι 1/2 a beat στα 2/2, αλλά 1 beat στα 4/4. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα 2/2 ακούγονται γρηγορότερα από τα 4/4 όταν δεν αλλάζετε τη μουσική για να υπολογίσετε την αλλαγή του μετρητή.

2Το Wish I was in Dixie ή Dixie's Land είναι Αμερικάνικο τραγούδι, πολύ δημοφιλές ΗΠΑ τον 19ο Αιώνα έως τα μέσα του 20ου Αιώνα συνήθως αντιπροσωπεύει τον Αμερικανικό Νότο ή τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής ή την Σημαία του Νότου, καθώς υπήρξε ανεπίσημος εθνικός ύμνος της Συνομοσπονδίας κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.

3 Δαχτυλίδι μουσικής, Ροζ χρυσό δαχτυλίδι, Μινιμαλιστικό ασημένιο δαχτυλίδι, Δώρο για εκείνη, Δώρο για αυτόν.

4Ακόρντα - Συγχορδία ονομάζεται στη θεωρία της μουσικής το σύνολο τριών τουλάχιστον φθόγγων που ηχούν ταυτόχρονα. Στο τονικό μουσικό σύστημα η συγχορδία σχηματίζεται με επάλληλους φθόγγους που απέχουν μεταξύ τους διάστημα τρίτης, δηλ. με την προσθήκη της τρίτης, της πέμπτης, της έβδομης κ.ο.κ πάνω από ένα βασικό φθόγγο.

5 Ένα honky-tonk είναι και ένα μπαρ που παρέχει μουσική country για την ψυχαγωγία των προστατών του και το στυλ της μουσικής που παίζεται σε τέτοιες εγκαταστάσεις. Μπορεί επίσης να αναφέρεται στον τύπο πιάνου που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή τέτοιας μουσικής.

6Οι Σουλτάνοι του swing - Sultans of Swing είναι μεταφορική έννοια που εννοεί τους δερβίσηδες που στριφογυρίζουν γύρω από τον εαυτό τους μέχρι να πέσουν σε έκσταση.
Στην περίπτωση όμως αυτή ο Mark Knopfler, συνθέτης και στιχουργός στα πρώτα χρόνια της καριέρας του, που το Sultans of Swing είναι το πρώτο του hit στο πρώτο του LP, προτίμησε τον μεγαλειώδη και πομπώδη τίτλο των Σουλτάνων και όχι των απλών δερβίσηδων.

7To πρώτο κομμάτι - Sultans of Swing
Λέγεται ότι, ο Μαρκ Νόπφλερ, μπήκε μια νύχτα, σε ένα άδειο μπαρ, στo Λονδίνο. Εκείνη τη στιγμή, μια τζαζ μπάντα που έπαιζε μουσική εκεί, ολοκλήρωνε το πρόγραμμά της και ο τραγουδιστής της, είπε στους πέντε πελάτες του μαγαζιού: "Goodnight and thank you... We are the Sultans of Swing" ("Καληνύχτα και σάς ευχαριστούμε... Είμαστε οι σουλτάνοι του σουινγκ"). Τότε, ο Νόπφλερ εμπνεύστηκε το πρώτο κομμάτι και πρώτη επιτυχία των Dire Straits, το Sultans of Swing

8Baggies (ρούχα) , ένα είδος παντελονιού που φοριέται (κυρίως δημοφιλές στην παραλία της Νότιας Καλιφόρνιας/κουλτούρα σερφ) στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και του 1960 και εκλαϊκεύτηκε εκ νέου τη δεκαετία του 1980.

9 Τα παπούτσια πλατφόρμας είναι παπούτσια, μπότες ή σανδάλια με εμφανή παχιά σόλα, συνήθως στην περιοχή των
3 - 10 cm. Τα παπούτσια πλατφόρμας μπορεί επίσης να είναι με ψηλά τακούνια, οπότε η φτέρνα να υψώνεται σημαντικά ψηλότερα.

10Προφανώς το νεαρό ανήλικο ακροατήριο των Dire Straits στην αρχή της καριέρας τους δεν τους αναγνώριζε σαν rock and roll μπάντα (Dire Straits σημαίνει στα ελληνικά: βρίσκομαι σε μια δύσκολη κατάσταση) και πήγαινε στις συναυλίες τους για το χαβαλέ και για να γνωριστούν τα ζευγάρια: ''And a crowd of young boys they're fooling around in the corner'' - ''Κι ένα πλήθος από νεαρά παιδιά, την πέφτουν ο ένας στον άλλον στις γωνιές''.

11Μερικές από τις επιλογές είναι το αποτέλεσμα της προσδοκίας του κοινού: ο κρεολικός ήχος των Σουλτάνων μοιάζει περισσότερο με την τζαζ που περίμεναν οι θαυμαστές τους, ειδικά λόγω των ψυχρών και άσχημων βραδιών που συχνά περιβάλλουν πολλές από τις εκπομπές της μπάντας.

English
English
English

Sultans of swing

Comments
Read about music throughout history