Недостасуваш (Nedostasuvaš) (Perzsa translation)

Недостасуваш

Љубовта и болката се близначки
Рака под рака, отсекогаш
Светот ми го свртеа наопачки
Само да ми недостасуваш
 
Ко што капка дожд го памти облакот
Така ми те памти душава
Час те мразам, час те сакам најјако
А најчесто ми недостасуваш
 
Час те мразам, час те сакам најјако
А најчесто ми недостасуваш
 
Ноќва мојта крв те бара
Нозете сами одат таму кај што си
Проклета е љубов стара
Кого немаш, не ти дава да го заборавиш
 
Прашање на Бога би му поставил
Како ли од ум и од срце
Да го избришеш тој што ти оставил
Толку многу за сеќавање
 
Како да го избришеш тој што ти оставил
Толку многу за сеќавање
 
Ноќва мојта крв те бара
Нозете сами одат таму кај што си
Проклета е љубов стара
Кого немаш, не ти дава да го заборавиш
 
Ноќва мојта крв те бара
Нозете сами одат таму кај што си
Проклета е љубов стара
Кого немаш, не ти дава да го заборавиш
 
Kűldve: Just GordeJust Gorde Szombat, 21/11/2020 - 18:14
Perzsa translationPerzsa
Align paragraphs

دلَ‌م تنگ‌ه برات

توامان‌َند عشق و رنج
دست در دست ِهم، چرا که
زیرو زبر می‌کنن دنیای ِ من‌و
فقط به خاطر دل تنگ ِ‌تو شدن
 
مثه یاد کردن دونهٔ بارون از ابر
یادت می‌کنه روح من‌
بیزارم دمی از تو و دم بعد در اوج ِ عشقَ‌‌م
اما بشتر وقتا دلَ‌م تنگ‌ه برات
 
بیزارم دمی از تو و دم بعد در اوج ِ عشقَ‌‌م
اما بشتر وقتا دلَ‌م تنگ‌ه برات
 
امشب خونَ‌م می‌کشه طرف ِ تو
پاهام بی‌اختیار می‌رن رو به تو
نفرین‌ه عشق ِ قدیمی
اونی که نداری نمی‌ره از یادت
 
یه سوال دارم از خدا
چطور پاک کنم یادش رو
از خاطر و از دل
اونی که این همه مونده ازش یاد
 
چطور پاک کنم یادش رو
اونی که این همه مونده ازش یاد
 
امشب خونَ‌م می‌کشه طرف ِ تو
پاهام بی‌اختیار می‌رن رو به تو
نفرین‌ه عشق ِ قدیمی
اونی که نداری نمی‌ره از یادت
 
(۲ بار)
.
.
.
 
Köszönet
thanked 1 time

NB: This translation is protected under international Creative Commons License version 4.0 (BY, SA, NC, ND). To use the translation or a part of it, you need to agree to the license terms and conditions, including giving due credit.

I use a bit modified Persian orthography in poems/lyrics.

Kűldve: BlueBirdBlueBird Szombat, 23/10/2021 - 18:52
Szerző észrevételei:

Based on the English translation here
================
Under construction ...

Hozzászólások
Read about music throughout history