Advertisements

Золотая середина (Zolotaya seredina) (헝가리어 번역)

Золотая середина

Не ищите золотую середину -
Ее в природе просто не найти!
Гнилой - бывает: в яблоке и в сливе,
А золотая - не встречается... увы!
 
투고자: Marica NicolskaMarica Nicolska, 木, 19/04/2018 - 16:13
헝가리어 번역헝가리어
문단 정렬

Arany középút

Ne keresgélj arany középutat -
A természetben egyszerűen nincs olyan!
Az alma és szilva közepe lehet - rothadt,
De arany egyikükben sincs... sajnos!
 
고마워요!
감사 1회 받음
투고자: Ferenc MesterFerenc Mester, 水, 26/02/2020 - 18:21
작성자 코멘트:

Minálunk a közmondás: "Legjobb az arany középút" (A szélsőséges dolgok sohasem vezetnek jóra, például a túl sok, vagy túl kevés étel megárthat az embernek). Csak merem remélni, hogy az oroszban az arany közép, út nélkül is, valószínűleg ugyanezt jelenti. Csak azért írtam ilyen hosszú magyarázatot, mert az oroszok sokan nem értik: золотую середину - magyarul miért arany középút? Látom a többi nyelven, egyik fordításban sem szerepel az "út" szó, pedig használják az angolok is átvitt értelemben az "út" (way) szó jelentése itt: választási lehetőség, cselekvési mód, eljárás, folyamat, stb. szinonimákkal írható körül, szóval semmi köze az utazáshoz. (Szerintem a magyarok megértik a hosszú komment nélkül is, de aki tanul magyarul, lehet, hogy nem értené).

코멘트
Ferenc MesterFerenc Mester    木, 27/02/2020 - 06:16

"Так говорят о каком-нибудь решении, поведении, образе действий, чуждом крайностей и риска, при которых пытаются найти средний, наименее конфликтный путь. С латинского: "aurea mediocritas" из 2-й книги од римского поэта Горация." - так написала Mary Nikolska. - Так что я хорошо это понял. Только используется по-разному в венгерском языке. В сфере здравоохранения: "Не ешь слишком много!"- "Не загорайте слишком много!"- и т.д.- Там нет середины наоборот: Вы работаете хорошо или нет! - Чтобы выиграть или умереть! Это нет золотая середина-
Вот как понимаются по-венгерски. Спасибо за ваше внимание. Если я не правильно написал, пожалуйста, исправьте это.

Ferenc MesterFerenc Mester    木, 27/02/2020 - 07:58

Az "idiomák" közt írja a szerző, és azt hiszem, egészen jól értem: "Tehát olyan döntésekről, viselkedésről, cselekedetről szólnak, amelyek mentesek a szélsőségektől és a kockázatoktól, és amelyekben megpróbálják megtalálni a legkevesebb konfliktus útját. Latinul: "Aurea mediocritas" Horatius római költő második kötetének 2. könyvéből." - A szerző (Mary Nikolska) írta így, ezért bátran kijelenthetem: Annak ellenére, hogy az "Arany középút" és a "Nincs középút" magyarban ellentétes értelmű dolgok, a mondás értelmezése mindkét nyelvben ugyanaz. Értem a szélsőséges cselekedetek elkerülése alatt. kb. ugyanezt írtam le fentebb oroszul.

P ToljaP Tolja    木, 27/02/2020 - 07:36

Elég jól sikerült kibújni a zsákutcából! Többszöri elolvasás után kezdem értékelni! Mégis jó táncos vagy!!! haha

Read about music throughout history