Cât de dificilă este limba română?

14 posts / 0 new
Editor
Датум придружења: 21.01.2010
Pending moderation

Ce părere aveți despre articolul următor?
Cât de dificilă este limba română pentru un străin?

Ghidul lingvistic al Armatei SUA: Soldatul american va învăţa LIMBA ROMÂNĂ în 26 de săptămâni. Topul celor mai grele limbi ale lumii

Și un banc drept bonus:
În cât timp se poate învăța limba chineză?
Un lingvist:
- Cu un profesor bun, cu dicționare, cărți de gramatică și tot ce este nevoie... cam în 2 ani.
Un inginer:
- Dacă lucrezi în China și nu poți să te înțelegi cu oamenii decât în limba lor, fără să pui accentul pe scriere, cred că... într-un an reușești să vorbești destul de bine.
Un student:
- Păi ce, frate, avem examen mâine?

Super Member
Датум придружења: 15.01.2012

Ok, sa raspund eu.
Dar, nu prea sunt sigur daca deja ai citit ultima mea traducere "Liman albastru".
Spune-mi ce crezi ca si eu sa raspund la intrebarea dvs. mai bine.

A) Lasand gluma la o parte, am citit tot articolul, iar unii au spus deja lucruri similare cu ceea ce cred.
Aici as vrea sa fac o alta clasificare despre dificultatea de o limba, dupa cum urmeaza:
1) limba simpla gramatical
2) limba de populare comune in viata de zi cu zi
3) limba sofisticata gramatical
4) limba de populare educate
5) limba de subiecte speciale, ca dreptul, medicina, etc
6) dialecte dificile, cuvinte vechi.

B) Deci, ce inseamna limba atunci? Daca spui de toate acestea cu totul, atunci orice limba este dificila chiar şi pentru un vorbitor nativ.
Dar este un fapt ca oamenii nu folosesc mai mult decat 300 de cuvinte in viata normala.
Deci, in general, putem spune ca nr. 1 şi 2 sunt de ajuns pentru orice strain.

C) Atunci cand vorba vine de limba romana special, am o parere diferite de altii. De fapt, eu indraznesc sa spun exact contrariul la altii ca limba romana este foarte uşoara din punct de vedere gramatical.

D) De ce spun asa eu ?
(Sper ca nu) ai inteles deja ca nu sunt roman, si nici nu locuiesc in Romania. Totusi am invatat limba romana de la carti, si de la internet normal.
Eh, acum poti spune ca sunt un strain care poate vorbi limba romana bine ? Sa raspund imediat ca nu . De fapt, nu pot sa vorbesc nimic (cred). Pentru ca nu am cu cine sa vorbesc in jur . Nici nu inteleg nimic sau aproape nimic cand am auzit limba romana.
Totusi, citesc si inteleg si scriu ca miracol chiar daca fac greseli mari de multe ori.
Sistematic, limba romana este foarte dulce şi uşoara pentru un creier antrenat. Deci, ai nevoie de ceva antrenament pentru a vedea logica ei.

E) In final, daca ne intoarcem la clasificarea mea de mai sus, parca pot spune ca romana nu e o limba dificila metodologic, de fapt este uimitor de simpla de pe hartie.
Dar, se pare dificila daca doriti sa vorbiti rapid şi corect la un anumit nivel de comunicare.

Retired Moderator
Датум придружења: 29.06.2009

Sînt din SUA şi engleza e limba mea maternă. Eu învăţ limbi străine repede şi am terminat cursul profesorului meu într-un an. Încă am nevoie de exerciţiu şi studiez limba română de 3 ani. Nu cred că e posibil să înveţe bine limba română atît de repede (26 de săptămîni). Pentru mine, cred că a fost mai uşor să învăţ limba română pentru că deja ştiam spaniolă. Fiul meu a studiat limba japoneză şi a trebuit să înveţe un alt alfabet. Se poate învăţa limba chineză în 2 ani???? Nu cred!

În experienţa mea, limba română e puţin mai dificilă decît limba spaniolă. Nu ştiu cum s-o compar cu alte limbi---nu am încercat să învăţ alte limbi!

~K

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Eu am auzit că gramatica limbii chineze ar fi mai ușoară decât gramatica limbii române sau a limbii engleze. Mai dificile sunt, în chineză, pronunția (unde se poate greși ușor, căci sunt cuvinte ce se pronunță asemănător, dar au sensuri total diferite) și scrierea (pictogramele fiind mai greu de însușit de către un european).

Lingvistul din bancul de mai sus eu zic că ar avea șanse să învețe chineza la un nivel satisfăcător dacă ar avea toate condițiile, el având deja cunoștințe peste medie. Problema e cu studentul cam leneș, care nu prea învață în timpul anului școlar/universitar și se teme să nu aibă examen mâine și să trebuiască să învețe chineza într-o zi.

Dacă nu aș fi fost român, sunt convins că aș fi renunțat să studiez limba română deoarece are prea multe abateri de la reguli sau prea multe reguli (și nici eu nu le știu pe toate).
Ca să înveți româna - trebuie ori să știi o limbă (romanică) apropiată, ori să îți placă foarte mult O-Zone. Dacă sunt chiar ambele condiții îndeplinite, atunci e musai să o înveți. Regular smile

Adam, m-am uitat pe traducerea ta. Are câteva defecte, o să îți fac niște recomandări acolo. Oricum, felicitări pentru efort și ambiție și nu te lăsa influențat de atitudinea mea din paragraful anterior.

Referitor la ultimul paragraf din textul mesajul tău de mai sus, și eu credeam că știu franceză destul de bine, limba română a împrumutat multe cuvinte pe filiera franceză (cam 22%), sunt amândouă limbi romanice, au ambele limbi structuri gramaticale asemănătoare, și totuși să vezi ce repede vorbesc francezii! Abia pot să mă țin de ei cu urechea sau gândul, darmite cu vorba.

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Romanian and French are easier than German for a native speakers of English? Hmm...

Language difficulty ranking
http://www.effectivelanguagelearning.com/language-guide/language-difficulty
Category I: 23-24 weeks (575-600 hours)
Languages closely related to English: Afrikaans, Danish, Dutch, French, Italian, Norwegian, Portuguese, Romanian, Spanish, Swedish

Category II: 30 weeks (750 hours)
Languages similar to English: German

:~

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Wow, German falls in the third category here. And I've always felt like I should/could study German.

Retired Moderator
Датум придружења: 29.06.2009

I still don't believe anyone could learn Romanian (learn it well, beyond what's needed to ask where the bathroom is) in 24 weeks, or German in 30 weeks. I suppose if one did nothing but study the language, one could learn faster. Still, I find that hard to believe.

It's my goal to learn 5 languages well in my lifetime. Should German be next? Or maybe French?

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Yeah, I've never met anyone who speaks perfect Romanian, including myself Tongue smile
Try French, it's nicer than German Regular smile

Member
Датум придружења: 05.02.2015

ca un strain a carui limba materna este araba ,as putea spune ca limba romana este usoara ,unul dinter motivele este ca vocabularul limbii romane este aproape international , cand auzi un cuvant nou in limba romana direct simti ca poti sa-l legi cu un alt cuvant din engleza franceza italiana turca si mai rar araba ,si apoi sintaxa este extraordinar de simpla,ca un vorbitor de limba araba si in cursul studiului meu de romana am chinuit cel mai mult de cuvintele de origine slava, de pilda
trup ,hotar,slobodnie,nadejde etc ,sunt pentru mine nemaiintalnite si grele si de pronuntat si de retinut ,pe cand cuvintele latine sunt cunoscute de mine prin engleza franceza si unele sunt chiar folosite la nivel aproape international ,un alt motiv a usurintei limbii romane este lipsa de dialecte,caci limba romana este aproape o limba unitara ,lucrul asta nu este de loc valabil in cazul limbii arabe care este plina de dialecte si are o gramatica foarte grea,cand eram in romania aveam o parere ca limba romana trebuie s-o inlocuiasca pe engleza si sa fie folosita ca limba franca in toata lumea fiindca este usoara simpla si frumoasa.

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Haha, bună ideea cu limba franca. Ori româna, ori italiana. Nu e o idee rea. Dar străinii zic că e greu pluralul substantivelor, nu știu cum am putea schimba ceva în privința asta.

Member
Датум придружења: 05.02.2015

Da aveti dreptate si pluralul este un pic obositor .

Member
Датум придружења: 28.11.2013

Sunt italian si am invatat limba romana timpul de 16 luni; am inceput s-o invat in martie 2011 folosind cantecile, unele articole de arheologie, si doua carti. Trebuie spus ca o prietena romanca de la Focsani mi-a ajutat foarte mult, in mod special cu pluralele... in noiembrie 2012 am facut primul test online si am obtinut un nivel B1 88%. Cel mai dificil a fost sa invat folosirea corecta a unor cuvinte ca 'de', 'din', 'de la', etc.

Novice
Датум придружења: 12.07.2016

Eu nu înțeleg de ce majoritatea vorbitorilor nativi ai altor limbi, înafară de limba română, cataloghează o limbă ca fiind grea doar după vocabular. Pentru a stabili dacă o limbă este grea, nu trebuie să ne uităm la vocabular, ci la gramatica acelei limbi. Limba română eu o încadrez în categoria celor mai grele limbi ale lumii, deoarece limba română are foarte multe reguli gramaticale și sintactice, cât și restricții, avem foarte multe cazuri și declinări. Eu v-aș sugera să vă uitați mai atent la gramatica limbii române și apoi să ziceți cât de grea este limba. Oricum, aceasta este părerea mea personală și fiecare are dreptul la propria opinie și părere.

Editor
Датум придружења: 21.01.2010

Irina, depinde cu ce o compari. Româna are cazuri, dar nu atât de multe declinări ca rusa ori maghiara de pildă. Conjugarea verbelor e dificilă la prezent și la câteva timpuri rar folosite, însă e foarte ușoară la majoritatea modurilor și timpurilor verbale. Sunt multe limbi cu gramatică mai dificilă decât româna.

Add new comment